Rånad i Kapstaden!

Jag fick en resa i 50-årspresent! Välj vart du vill åka sa min man:) Jag valde Sydafrika för att kunna hälsa på en gammal vän som flyttade dit för 18 år sedan och som jag aldrig hälsat på.

Jag och Axel i Franschhoek.
Jag och Axel i Franschhoek.

 

Pink Lady of the Boo Kap i Kapstaden
Pink Lady of the Boo Kap i Kapstaden

Axel och hans sambo Mario hyr ut hus i Kapstaden. Kolla bara in det här läckra rosa huset i hjärtat av Boo Kap. Vem vill inte bo där! De har själva rest världen över och samlat på sig erfarenheter om vad som är viktigt att finna i ett hus du hyr under en kortare period. Så man kan säga att de är experter på det de gör. Lägg sedan till deras personliga bemötande, omtanke och deras kunskap om Kapstaden och kringliggande vingårdar som är värda att besöka. Om du är sugen på att titta närmre på vad de har att erbjuda så titta in på deras hemsida HÄR

Ja, det här kunde ha varit ett av mitt livs bästa resor med fantastiskt god mat, goda viner, härliga människor och vacker natur…..

Underbar liten marknad varje lördag i Franschhoek.
Underbar liten marknad varje lördag i Franschhoek.
Mysig vinprovning på My wyn

…om det inte vore för min idé att åka på en utflykt till kåkstäderna. Vi bokade en turistguide som körde oss, fyra svenskar och fyra tyskar, i sin minibuss in i slummen. Jag hade ställt frågan till vår guide, en svart man,  flera gånger; ”-Anses det säkert att åka in i kåkstäderna?” Och varje gång svarade han; ”-Ja, det är inga problem, jag kör in där varje vecka med turister, det har aldrig hänt något”

När jag två timmar senare stod utanför vår minibuss med en pistol riktad mot min panna så tror jag att vår guide ändrade uppfattning om huruvida det var säkert att vistas i kåkstäderna! Även han blev rånad på sin mobiltelefon och var lika chockad som jag när vi under de kommande timmarna vistades på polisstationen i Khayelitsha, Kapstadens största kåkstad där det bor 1,8 miljoner människor.

Kåkstaden Khayelitsha
Kåkstaden Khayelitsha

Jag pratade en del med polismannen som tog min anmälan och han berättade om vardagen i Khayelitsha. Det är allt annat än en trygg plats att besöka, men det betyder inte att vi turister skall sluta att komma sa han. Föranmäl ert besök till oss här på polisstationen så ordnar vi med eskort, det betyder att en polisbil cirkulerar runt turistbussen under besöket och då kan man känna sig trygg. Jag vill med detta inlägg inte avråda någon från att åka till detta vackra land och denna oerhört spännande stad Cape town. Men vi europeer får inte blunda för vad som ännu pågår därnere, de svarta må har kommit ur sina fotbojor men där råder en extrem ekonomisk apartheid, vilket jag nu fick uppleva när denna desperata, troligen drogpåverkade, unge man utförde ett beväpnat rån som endast gav honom en mobiltelefon och en kamera i byte.

Kram från Leksakstanten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.